Pojdi na glavo Pojdi na vsebino general.skip_to_footer
Hmeljska pot Zalec

Hmeljska pot

14 km dolga pot

Med hmeljišči Savinjske doline

To leto se po njej odpravimo v soboto, 31. avgusta 2024, s startom ob 8. uri.

Hmeljska pot ima korenine v tradicionalni vsakoletni prireditvi - Pohodu po hmeljski poti, s startom pred Ekomuzejem hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.

Prav tako pa se lahko tudi sami med letom odpravite na pot in prehodite zanimiv del Savinjske doline, med Žalcem in Šempetrom. Takrat vam priporočamo, da začnete in zaključite pot pri Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu, kjer si pohodniki lahko ogledajo zanimivo zbirko v večih nadstropjih in pokusijo tudi hišno pivo Kukec - Savinjsko pivo.

Letos bo pohod potekal v nasprotni smeri, kot je v preteklosti; tako bo prva postojanka Rimska nekropola v Šempetru - arheološki park z veličastnimi grobnicami rimskih veljakov, ki so bogato okrašene z rimskimi mitološkimi motivi. Pot potem poteka ob reki Savinji, do Ribnika Vrbje, naravnega rezervata in zatočišča več kot 170 vrstam ptic. Naslednja postojanka je Dvorec Novo Celje, kjer je bil posajen eden prvih nasadov hmelja pri nas. In ko noge že malo bolijo in počitek prija, pa prispete nazaj do zadnje točke - Fontane piv Zeleno zlato.  

Pot je prehodna v vseh letnih časih, najbolj pa zanimiva prav na koncu poletja, ko hmelj in hmeljišča ustvarijo zanimivo zeleno "zaveso".

 

Hmeljska pot je bila leta 2011 izbrana za drugo najboljšo tematsko pot v Sloveniji.

Ob slabem vremenu, prireditev odpade!