Pojdi na glavo Pojdi na vsebino general.skip_to_footer
Center mesta Zalec

Rimska nekropola

Rimska nekropola

Eden izmed najpomembnejših spomenikov rimske dobe na Slovenskem.

Pred skoraj 2000 leti je skozi Šempeter vodila sila pomembna rimska cesta Akvileja – Emona – Celeia – Poetovio (Oglej – Ljubljana – Celje – Ptuj). V okolici so živeli mnogi rimski velikaši in nekateri med njimi so pokopati tudi v grobnicah šempetrske rimske nekropole.
Do odkritja nekropole je prišlo povsem naključno, ko so leta 1952 pri delih v sadovnjaku povsem nenadejano naleteli na kip sedeče ženske. Nekaj let po izkopavanjih so odprli arheološki park Rimska nekropola v Šempetru, ki še dandanes spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi.

Od odkritja rimske nekropole v Šempetru je bilo izkopanih še več kot sto družinskih grobnic. Najlepše so ohranjene velike grobnice iz pohorskega marmorja, ki jih krasijo reliefno upodobljeni kipi družin, ki so tam pokopane. Grobnica Spektacije izstopa z reliefi letnih časov, grobnica Enijcev pa kaže mitični prizor ugrabitve Evrope. Vsaka od grobnic pripoveduje svojo, 2000 let staro zgodbo, opisuje antično mitologijo in govori o življenju starih Rimljanov.